Blog

“Mendimet e shprehura në këtë rubrikë Blog janë të autorit/es të secilit artikull dhe nuk shprehin domosdoshmërisht qëndrimin e SCiDEV/skuadrës së projektit”

“Sëmundja” e të rinjve

Kristaq Ciko, Universiteti i Vlorës, pjesëmarrës në debatin universitar për integrimin Dëgjojmë shpesh në përditshmërinë tonë të mbushur me gjithëfarësoj lajmesh, dy lajme që dallojnë prej simotrave të tyre, jo aq për nga përmbajtja, por më shumë nga fakti se janë të...

read more

15  ngjarje politike të rëndësishme nga 2020

nga Iris Beqiri -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Viti 2020 ishte ndër më të vështirët në shumë aspekte. 2020-ta solli një sërë ngjarjesh të pakëndshme në të gjithë botën, të të gjitha llojeve. Gjithashtu, u shënua recesioni më i thellë...

read more

 “COVID 19 një Mënyrë e re të Menduarit dhe Vepruarit”

Dr. Erida Curraj, WeWomen Network --   "There is no limit to what we, as women, can accomplish." Michelle Obama   WeWomen është një iniciativë relativisht e re që ka për qëllim të frymëzoj vajza dhe gra, për mbështetje, rrjetëzim dhe fuqizim në rrugën që ato kanë...

read more

Partitë politike – Cjapi mish e dhia tavë

ANA LENA – Fakulteti i Drejtësisë, Universiteti i Tiranës,   *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Poeti vlonjat Ali Asllani jetoi në vitet 1884-1966 dhe kur lexon poezitë e tij habitesh se si vargjet i qëndrojnë ende me besnikëri të pashoqe...

read more

UNË,TI dhe korrupsioni.

Ilir Brasha -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity”Korrupsioni është një plagë që ka vrarë dhe po vret çdo shtet anë e mbarë botës. Nëkëtë mënyrë dhe në një pozicion relativisht JO të favorshëm gjendet edhe Shqipëria.Shqipëria sipas raportit të...

read more

Rëndësia e debatit në shoqërine tonë

Nga Besart Bebja -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Debati, një klas i veçantë arti, arti i të folurit, një sjellje e cila duhet me patjetër të përvetësohet nga e gjithë shoqëria. Ku ka më mirë se sa të jemi të aftë të komunikojmë me një palë...

read more

Të dish apo të dish shumë?

Nga Erti Poka -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Nuk e ndjej se na duhet shumë të pyesim “të dish apo të kesh”, por e ndjej se duhet të pyesim “sa është e nevojshme të dish?” Ne do dimë gjithmonë pak, në krahasim me çfarë është e mundur të...

read more

Debat + Aftësi Komunikuese = Vlera Integriteti?!

Nga Florinda Gjypi -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Sot dua të ndalem në dy terma që unë besoj shumë (por pranoj dhe kundërargumenta) që luajnë rol parësor në zhvillimin e integritetit të një individ. Por si fillim, lejomëni t'i përkufizoj...

read more

Nise nga Ti…

Nga Klea Meça -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Edukatë, kulturë, ndershmëri, karakter, komunikim, dije, përmirësim... Shpesh herë kemi dëgjuar për këto e shumë të tjera, të cilat përmblidhen me fjalën VLERA. Kur i lexon duken kaq të bukura...

read more

Përrallë nga e Kaluara

Nga Valentin Nina -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Ka diçka shumë familjare në filmin kryevepër, ‘Përrallë nga e Kaluara’ të Dhimitër Anagnostit. Shumë skena përjetohen apo sjellin kujtime të ndryshme për çdo njeri, lexues të këtij artikulli...

read more

Votim mbi viktimën e emëruar INTEGRITET

Nga Anxhela Xhaka --- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Është thellësisht në natyrën e individit të sotëm, pre e një kulture pseudo intelektuale dhe komerciale, të përdor një fjalor mbresëlënës nga ana fonetike dhe prejardhja etimologjike. Kjo...

read more

Teknologjia: pro apo kundër  korrupsionit?

nga Iris Beqiri  -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Korrupsioni është një problem shqetësues në shoqëri. Korrupsioni krijon pabarazi dhe varfëri, dobëson ekonominë dhe demokracinë. Shumë elementë ndikojnë në këtë fenomen dhe një prej tyre...

read more

Debati dhe shoqëria shqiptare

nga Andri Ferati -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Pavarësisht logjikës popullore që priret t’i qëndrojë larg debatit,duket se ai na shoqëron ngado.Na thuhet t’i ruhemi e t’i largohemi a thua se është një rrezik vërtet I madh për ne,e...

read more

Protesta ne kohe pandemie, zgjedhje apo zgjidhje?

Renis Bakalli  -- 8 dhjetor 1990. Protesta që shënoi fillimin e një transformimi te ri. Protestë revolucionare. Qëllimi? Shembja e sistemit dictatorial. Slogani? ‘’E duam Shqipërinë si gjithë Evropa’’. Pjesëmarrës? Studentë e shoqëeri civile. Produkti? Rrëzimi I...

read more

Pse pas 30 vitesh thirret sërish “Poshtë Diktatura”

Marlin Muça, Student i Fakulteti të Drejtësisë, UT -- Ajo që po ndodh këto ditë në rrugët e Tiranës është një motërzim i përkryer i asaj që ndodhi 30 vite më parë. Forca speciale që ndjekin të rinjtë e Tiranës nëpër hyrje pallatesh, gaz lotsjellës, shkopinj gome, ujë...

read more

Korrupsioni dhe mjetet digjitale për luftimin e tij

Përgatiti: Marime Gjoka -- Të gjithë ne  me siguri pranojmë që korrupsioni është një plagë për mirëfunksionimin eshtetit ligjor. Për të ditur pse e luftojmë atë dhe cilat janë metodat, së pari sipas meje  duhet të dimë origjinën e fenomenit. Korrupsioni është po aq i...

read more

A është Europa Islamofobe?

Brikena Lena, Fakulteti i Drejtësisë, Universiteti i Tiranës --   [1]Islamofobia është një term që përshkruan armiqësinë irracionale, frikën, ose urrejtjen për islamin, myslimanët dhe kulturën islame si dhe diskriminimin e këtyre grupeve ose të individëve brenda...

read more

PPP – Mjet për klientelizmin politik

Ana Lena, Studente FEUT Raportet vjetore te institucioneve zyrtare, vendase dhe të huaja, por edhe analizat investiguese të bëra nga qendra të ndryshme të gazetarisë cilësore, tregojnë se në disa raste proceduarat e tenderimit në Shqipëri shërbejnë jo vetëm për...

read more

Shqipëria përballë Bashkimit Europian: Një raport qytetërimor

  Marlin Muça -- Në vitet që pasuan rënien e Murit të Berlinit, një Europë e re u përvijua në zemrat e mendjet   e qytetarëve  që dikur sundoheshin nga grushti i eger i  përtej perdes së hekurt. Ëndrra e një Europe të bashkuar ekonomikisht   ishte synim i të dyja...

read more

Erasmus+, Rrugëtimi Drejt Integrimit.

Nga Erida Curraj -- Oficer Programi Zyra Kombëtare Erasmus+     Të flasësh për ERASMUS dhe impaktin e tij në integrimin europian nuk mundesh pa njohur dinamikën e zhvillimit të saj historik. Shumë prej studimeve mbi programin Erasmus (nga Corrad 201, Sauzet,...

read more

Risitë e Programit të ri Erasmus+ (2021-2027)

Nga Erida Curraj -- Oficer Programi Zyra Kombëtare Erasmus+     Duke filluar nga viti 2018, Erasmus + është bërë instrumenti kryesorë për ta bërë Zonën Evropiane të Arsimit (European Education Area) një realitet deri në vitin 2025. Gjatë tre dekadave të...

read more

Rëndësia e trajnimit të studentëve

Dr. Dorina Gjipali, Universiteti “Luarasi” --     Më trego dhe unë harroj. Më mëso dhe mbaj mend. Më përfshij dhe mësoj.   Benjamin Franklin   Projekti “Debati universitar per integrimin” në edicionin e dytë të tij kalon nga fjala tek veprimi dhe do të...

read more

Përse na duhen të dhënat? – Studime, politika dhe veprime

Dr. Teuta Xhindi -- Fjala në kuadër të takimit virtual të rrjetit të bashkëpunimit rajonal për roundin e 10-të të ESS (European Social Survey), organizuar nga Qendra Shkencë dhe Inovacion për Zhvillim (SCiDEV)   Faleminderit për ftesën për të marrë pjesë në këtë...

read more

Nga debati në auditor në aktivizmin publik të të rinjve

Nevila Xhindi -- Niveli dhe intensiteti i angazhimit publik dhe politik i të rinjve janë të një rëndësie të jashtëzakonshme për shëndetin e demokracisë. Gjatë dekadës së kaluar duket sikur jemi përpjekur në mënyrë të vazhdueshme të kuptojnë dhe tu japim përgjigje...

read more

Fjala e Dr. Teuta Xhindi në takimin virtual “Gratë në STEM”

Faleminderit për ftesën për të marrë pjesë në këtë webinar që lidhet me gratë në STEM – karriera, sfidat dhe përfitimet. Kam mbaruar FSHN, UT, dega Matematike dhe FE, USH, dega AB. Mgjs zgjedhja ime primare nuk ishte matematika, komisioni që merrej me administrimin e...

read more

High School Students Perception of Albania and EU Integration

Nevila Xhindi on behalf of "Young Toward Europe" Project  -- The opening up of Albania and its accession as member states to the EU have brought new dimension to youth issues. Being influenced by different national and European stakeholders, decision makers in Albania...

read more

“NE dhe SHQIPja”

Dr. Erida Curraj -- Qendra "Shkencë dhe Inovacion për Zhvillim" (SCiDEV) organizoi sëbashku me Shoqatën e Gjuhësisë Shqiptare dhe KS Faktor në datën 16 Maj, Webinarin nr 4 “Ne dhe Shqipja”. Në këtë takim virtual u mblodhën kërkues, studiues dhe profesorë të gjuhës...

read more

Fadromisti nga Astiri!

Nga Nevila Xhindi -- Prolog… Mëngjes herët, dhe një zile telefoni tringëllon. Alo? -Fadromën duhet ta bësh gati tani se kemi punë!- u dëgjua zëri gati I mbytur e në ankth nga ana tjtër e receptorit. Ish mengjes herët, në të gdhirë të 17 Majit! Fadroma u drejtua drejt...

read more

Që zhvillimi i qytetit të mos barazohet me arbitraritetin

Dr. Blerjana Bino -- Në ditën e shembjes së Teatrit Kombëtar, por sidomos në vijim në postimet në Twitter / Facebook, si edhe në deklarata publike të zyrtarëve të Qeverisë dhe Bashkisë dhe jo vetëm, kam vërejtur një përpjekje të qartë për ta thjeshtuar dhe minimizuar...

read more

Shën Bartolemeu i Teatrit

Marlin Muça -- 16 maji ishte një ditë si gjithë të tjerat në Sheshin e Teatrit Kombëtar. Qëndrestarët e këtij sheshi, ca më të vjetër dhe më rigoroze se une e kishin pagëzuar këtë shesh si Sheshin e Lirisë. Vendosa të vija herët për të parë e për të kuptuar se cfarë...

read more

Caught between two fires: Media in time of COVID19

Dr. Blerjana Bino -- Part of this interview with Sandra Maksimović was published by European Western Balkans – “Western Balkans media during COVID-19: Reporting on corruption became even harder”   How do you evaluate the quality of information about COVID-19 in...

read more

Një “vaksinë” për infodeminë me tri pyetje bazike

Dren  Gërguri -- Infodemia është ‘sëmundja’ e informacioneve të paverifikuara që plasohen te publiku dhe ky “virus” mund të bartet nga një person te tjetri. “Pastroni duart shpesh”, të kthjellohemi dhe të gjykojmë çdo informacion që marrim dhe para se ta shpërndajmë,...

read more

Kriza është EDHE një mundësi e re, mos e lër të ikë!

Nevila Xhindi --   Al Gore, ish sekretari amerikan i shtetit, në ligjëratën e tij për cmimin Nobel në Oslo në dhjetor 2007 pat thënë: "Në shkronjat Kanji të përdorura si në gjuhën kineze apo edhe në atë japoneze, fjala" krizë "shkruhet me dy simbole, kuptimi i...

read more

Dobitë e ekonomisë së tregut në shoqërinë shqiptare

Renis Bakalli -- Viti 1776. Adam Smith me pasurinë e kombeve i dha shoqërisë  teorinë moderne të zhvillimit ekonomik  duke argumentuar se ndërhyrja shtetërore në ekonomi është përgjithësisht e dëmshme dhe se interesit public i shërbehet më mire nëpërmjet konkurrencës...

read more

Mundësitë që lindin për biznesin nga pandemia e COVID19

Dr. Erjon Curraj  -- Sa i takon digjitalizimit, pandemia e COVID-19 ka disa lajme të mira si dhe disa jo aq të mira. Nga një anë kriza e shkaktuar nga kjo pandemi ka përshpejtuar adoptimin e digjitalizimit përmes përdorimit të zgjidhjeve digjitale për të punuar nga...

read more

Lufta me dy fronte COVID-19

Ana Lena, Fakulteti i Drejtësisë, UT -- Pandemia e Covid-19 ka shkaktuar në të gjithë globin një krizë, që mund të marrë përcaktorë të tillë si shëndetësore, ekonomike, institucionale, psikologjike, etj. Kësaj vorbulle nuk i ka shpëtuar as Shqipëria, e cila vetëm disa...

read more

Mendime rreth racionalitetit të pandemisë

Kriton Kuçi -- Në këtë periudhë kur gjithnjë e më shumë po duken të qarta pasojat tragjike që pandemia COVID 19 po lë në thuajse të gjithë botën, me mijëra jetë të humbura dhe me sisteme shëndetësore gjithmonë e më shumë në vështirësi, duket se Bashkimi Evropian po...

read more

NE jemi VIRUSI shkatërrues i Gjuhës Shqipe!

Keti Sula -- Përdorimi i rrjeteve sociale (teknologjisë) shkaku për tjetërsimin e gjuhës shqipe?! Në këto ditë kur Jeta duket sikur ka ndalur frymën, po gjejmë forcën për të mposhtur virusin vdekjeprurës, koronavirusin, ndërkohë, ende nuk kemi kuptuar, që një tjetër...

read more

Studentët shqiptarë sot dhe parabola e së drejtës për arsim

Laura Skenderas -- Në kushtet e një rrjetëzimi global të marrëdhënive sociale ,ekonomike e kulturore ,padyshim që dinamizmi i kësaj shfaqjeje ka hequr barrierat ekzistuese të imponuara nga kufijtë gjeo -politikë duke krijuar haptazi mundësitë për të ndjekur modele për...

read more

Distancimi social dhe sfidat me motivimin e studentëve

Dr. Blerjana Bino -- SCiDEV është duke zbatuar projektin ‘Debati për Integrimin Europian në Auditorët Universitar’ me mbështetjen e Fondacionit për Shoqëri të Hapur në Shqipëri (OSFA). Sipas planifikimit në mars e prill 2020 ishin parashikuar të organizoheshin debatet...

read more

Një vështrim drejt së ardhmes

Selmina Varfi, Fakulteti i Drejtësisë, UT --   Pas përfundimit të luftës me Covid 19, do jemi të gjithë ‘veteran’, të mbijetuarit e një bote që s’do jetë më e njëjta. Nëse marrim në analizë fjanën 'veteran' të shpjeguar sipas autorit polak Woldek Goldkorn, tregon...

read more

Arsimi në kohërat e Covid-19

Skerdi Kruja,Fakulteti i Drejtësisë, UT --   Tashmë ne kemi arritur në javën e tretë të izolimit në shtëpi dhe “luftës ndaj armikut të padukshëm” që quhet Covid-19. Ne na është dashur të ndryshojmë tërësisht mënyrat tona të jetesës dhe me to kanë ardhur dhe...

read more

Një kthim pas te Shtet-Kombet

Marlin Muça -- Bashkimi Europian u themelua mbi paradigmën se bashkëpunimi ekonomik i dy superfuqive europiane, Gjermanisë Perëndimore dhe Francës mund të mbyllnin ciklin e përgjakshëm të një kontinenti të drobitur nga luftërat e fillimit të shekullit të 20-të.  Edhe...

read more

Nacionalizmi dhe Covid-19

Erti Poka, Fakulteti i Drejtësisë, UT -- Padyshim që premisa kryesore e Bashkimit Europian jo vetëm si koncept utopik dhe në dukje shpeshherë i paarritshëm, por edhe si një praktikë, e cila ka vendosur në një sfidë të madhe shtete, të cilat kanë pranuar të jenë pjesë...

read more

Pak shpresë

Nga Iris Beqiri, -- Një situatë sfiduese është ajo çka po jetojmë prej disa javësh.E gjithë bota po përballet më një pandemi.Kjo gjendje emergjence ndryshoi gjithë përditshmërinë tonë.Megjithatë, ka shpresë se shumë shpejt gjithçka do jetë si më parë. Rutina nuk është...

read more

Korona Virus në  përpasjen e  Lindjes me  Perëndimin

Marlin Muça, Fakulteti i Drejtësisë, Universiteti i Tiranës -- Marrëdhëniet ndërkombëtare të pas Luftës së Parë Botërore  dhe deri sot bazohen në një koncept të njohur si siguria e përbashkët (collective security). Ky parim i rezistoi Luftës së Dytë Botërore dhe...

read more

Po me arsimin çdo bëhet?

Prof. Asoc. Dr. Nevila Xhindi -- Të gjithë, këto ditë, si kurrë më parë jemi përballur me distancën: punë në distancë, biseda në distancë, mësim në distancë, distancë sociale, distancë fizike, distancë të blesh bukë  etj etj…duket sikur koha e “online” ka “dhunuar”...

read more

A po zhvilloni aftësi që nuk do të robotizohen?

Përshtatur nga Liburnetik --   E ardhmja e të punuarit duket e zymtë për shumicën e njerëzve. Qendra e studimeve Forrester ka vlerësuar së fundmi që këtë vit,10% e profesioneve në SHBA do të zëvëndësohen nga makineritë, dhe një tjetër studim nga...

read more
Video përmbledhëse e projektit

Video përmbledhëse e projektit

Që prej nentorit 2019 Qendra 'Shkencë dhe Inovacion për Zhvillim-SCiDEV' ka zbatuar projektin ‘Laboratori i debatit mbi integrimin europian në auditorët universitare’, mbështetur nga Fondacioni Shoqëria e Hapur për Shqipërinë-OSFA. Gjatë këtyre muajve maratonë kemi...