Blog

“Mendimet e shprehura në këtë rubrikë Blog janë të autorit/es të secilit artikull dhe nuk shprehin domosdoshmërisht qëndrimin e SCiDEV/skuadrës së projektit”
EFEKTI I TEKNOLOGJISË NË SHËNDETIN MENDOR TË FËMIJËVE.

EFEKTI I TEKNOLOGJISË NË SHËNDETIN MENDOR TË FËMIJËVE.

Punoi: MARINEL PRENGA Transformimet e fundit shoqërore dhe politike e kanë ngritur shkencën, teknologjinë dhe informatikën në nivelet më të larta të shoqërisë. Shoqëritë dhe kulturat moderne nuk mund të kuptohen pa teknologjinë më të re. Përveç kësaj ka patur një...

read more
A po bëhemi antisocial për shkak të teknologjisë?

A po bëhemi antisocial për shkak të teknologjisë?

MARINEL PRENGA Ndikimi i teknologjisë në arsim, kompleksiteti i marrëdhënieve prind-fëmijë dhe forca e lidhjeve familjare! Përdorimi i teknologjisë është mjaft i përhapur në ditët e sotme, veçanërisht në mesin e adoleshentëve: djem dhe vajza që nuk kanë njohur kurrë...

read more
Perceptimi i korrupsionit dhe si mund të parandalohet

Perceptimi i korrupsionit dhe si mund të parandalohet

Msc. Endi Kalemaj, ALUMNI Korrupsioni është një fenomen i cili ndodhë dhe prekë pothuajse cdo shtetë, si shtetet me ekonomi të zhvilluarn ato në zhvillim dhe shtetet e pazhvilluara ekonomikisht ajo varet nga disa fakotrë të cilët ndikojn sëbashku si, zhvillimit...

read more
Konsumerizëm & Postmodernizëm

Konsumerizëm & Postmodernizëm

Abel Brahusha  Perceptimi ynë mbi realitetin njeh dy elementë që formësojnë botëkuptimin dhe qasjen tonë ndaj jetës: materialen dhe shpirtëroren. E para mbush boshllëkun shpirtëror ndërsa e dyta kërkon materialen si mjet lidhës për t'u vetëmbushur. Këto dy komponentë...

read more
Arsimi, baza për një shtet të zhvilluar!

Arsimi, baza për një shtet të zhvilluar!

Dr. Petrina Broka Ky shkrim në blog merr shkas nga marrja pjesë në Javën Ndërkombëtare të zhvilluar nga Universiteti i Westminster, në Londër. Një eksperiecë kjo shumë e bukur, e cila u mundësua nga një bashkëpunim ndërmjet Universitetit të Tiranës dhe këtij...

read more
Vëllai i madh dhe shqiptarët e vegjël

Vëllai i madh dhe shqiptarët e vegjël

Kristaq Ciko Panem et circenses, e thënë në latinisht ndoshta nuk na thotë asgjë, ama nëse e përkthejmë në shqip atëherë na del një shprehje e njohur të cilën e kemi hasur shpesh në retorikën e politikanëve shqiptarë, por edhe në panele të ndryshme televizive sa herë...

read more
Të rinjtë si katalizator për stabilitet demokratik dhe ndryshim

Të rinjtë si katalizator për stabilitet demokratik dhe ndryshim

Vasiljano Buba Prolog “Një drejtues politik duhet të shikojë pas shpine nëse të rinjtë e ndjekin. Nëse kjo nuk ndodh, nuk do të jetë një drejtues politik për shumë kohë”, thoshte Bernard Baruch. Një lajtmotiv që duhet të shërbejë si kambanë alarmi për udhëheqësit...

read more
Gjithë sy e veshë sepse mjedisi je vetë ti!

Gjithë sy e veshë sepse mjedisi je vetë ti!

Prof. Asoc. Dr. Holta Heba Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë Rritemi dhe veprojmë çdo ditë në disa kushte të caktuara, të cilat mund të jenë gjeografike, kulturore, natyrore dhe shoqërore. Hapësira ku jetojmë është e ndërlidhur fort me vetë shqisat tona si dhe me...

read more
Hulli të reja mendimi shoqëror falë Debatit Universitar

Hulli të reja mendimi shoqëror falë Debatit Universitar

Dr. Benita Stavre, Dr. Romeo Terolli Debati universitar sot ka krijuar një hulli të re të përfshirjes së vëmendjes së brezit të ri në drejtime që  në fakt nuk janë pika fokale diskutimi për të rinjtë e kësaj moshe. Ndërkohë që vëmendja kryesore e gjimnazistëve dhe...

read more
Ndikimi i rrjeteve sociale në shoqëri

Ndikimi i rrjeteve sociale në shoqëri

Eneja Allmuça Debatuese në  Laboratorin Universitar të Debatit, Edicioni Katërt. Shoqëria është pasqyrë e faktorëve të ndryshëm që bashkëveprojnë me njëri-tjetrin. Teknologjia ka luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e shoqërisë në dekadat e fundit. Pjesë e...

read more
E drejta e pronësisë sipas së Drejtës Ndërkombëtare Private

E drejta e pronësisë sipas së Drejtës Ndërkombëtare Private

Msc. Endi Kalemaj      Debate Alumnus     Shtetet e ndryshme në botë e trajtojnë institutin e pronësisë në legjislacionet e tyre duke iu referuar dallimeve të sendeve në dy kategori kryesore, që janë sende të luajshtme dhe të paluajtshme, për faktin e thjeshtë se...

read more
Human rights and technology

Human rights and technology

Endi Kalemaj, Debate Alumnus Human rights are those legal and / or moral rights that all persons have simply as persons. In the current digital age, human rights are increasingly being met or violated in the online environment. a way of conceiving the relationship...

read more
Human rights and technology

Mbrojtja ndërkombëtare e pronësisë intelektuale

Endi Kalemaj, Fitues, Debati Universitar Edicioni III Pronësia intelektuale (PI) është termi që përshkruan idetë, shpikjet, teknologjitë, punimet artistike, muzikën dhe letërsinë,të cilat janë fillimisht të pakuptueshme kur krijohen, por që bëhen me vlerë, kur...

read more

E drejta e privatësisë në epokën digjitale

Duke jetuar në këtë shoqëri moderne, ne pranojmë domosdoshmërinë për të dorëzuar informacione me detaje intime për veten tek autoritetet përkatëse dhe supozojmë se ata do ta mbajnë këtë informacion të sigurt - vetëm për t'u përdorur në rastet më të rënda me...

read more

“Të kthejmë sytë nga hekurudha!”

Rivitalizimi i Korridorit Hekurudhor Shkodër-Durrës-Vlorë si pjesë e harruar e trashëgimisë industriale “1 Day 3 Stops” (Shkodër-Durrës-Vlorë). Arsyeja e përzgjedhjes së kësaj pune kërkimore vjen si një nxitje për të ‘zgjuar’ interesin e individëve të fushave të...

read more

Kontributi i Rinisë dhe Diasporës në Mosrrjedhjen e Trurit

“Brain Drain”, “rrjedhja e trurit”, nënkupton emigrimin e konsiderueshëm të individëve të cilët kanë arsimim, trajnime dhe që janë profesionistë në shumë raste. Fenomeni i “emigrimit të trurit” po merr përmasa alarmante dhe po përfshin segmentin më jetik të një...

read more

Nxitimi i përjetshëm drejt lirisë

Marlin Muça, Alumnus i Debatit Universitar 32 vite më pare një grusht qytetarësh trima të Tiranës dhe qyteteve të tjera, çanë rrethimin e ambasadës gjermane, për të kërkuar azil politik. Disa qindra të tjerë vepruan ngjashëm me ambasasat e tjera perëndimore. Do të...

read more

Modeli i sotëm partiak dhe koncepti i sovranitetit popullor

Eranda Zorba, studente debatuese dhe aktiviste e Fushatës Nga Fjala tek Veprimi Zgjedhjet e para demokratike janë të rëndësishme për procesin e tranzicionit. Në histori çfarëdolloj procesi transformativ që ka çuar në kalimin nga një regjim në tjetrin është themeluar...

read more

Procesi i privatizimit dhe impakti në ekonominë e vendit

Sindi Çaushi studente gjysmëfinaliste Debati Universitar III FDUT Privatizimi është një proces jo vetëm ekonomiko-financiar, por edhe një veprim juridik nëpërmjet të cilës zhvendoset pronësia nga sektori shtetëror tek sektori  privat. Në Shqipëri nuk ishte vetëm kaq,...

read more

Open-Balkan dhe ndikimi për anëtarsimin në BE

  Endi Kalemaj- Student Debatues FDUT  Mungesa e interesit të BE-së për zgjerimin i shtyu liderët e vendeve të Ballkanit Perëndimor të mendojnë për të ardhmen dhe të kërkojnë zgjidhje optimale për situatën komplekse. Duke njohur situatën për vendet e Ballkanit në...

read more

Mundësitë e së ardhmes që ofron STEM për vajzat dhe gratë

Sidorela Uku- Inxhiniere Innformatike dhe Anëtare e Rrjetit të Grave Shqiptare në STEM *Ky artikull blogu publikohet në kuadër të projektit: STEMspresso lokal – Promovimi i grave në STEM nga të rinjtë për të rinjtë”, qëllimi i të cilit është të kontribuojë në rritjen...

read more

Debati, kulturë apo përbaltje ?

Krsitaq Ciko-Student Debatues Universiteti Ismail Qemali “ Unë nuk jam dakord me atë që thua, por do ta mbroj deri në vdekje të drejtën tënde që ta thuash”, është kjo një nga shprehjet më të famshme që i atribuohet Volterit dhe që fatmirësisht na është transmetuar...

read more

Disa këshilla për vajzat e reja dhe karrierën në STEM

Prof.Asoc.Dr. Teuta Xhindi, Matematikane dhe Anëtare e Rrjetit të Grave Shqiptare në STEM *Ky artikull blogu publikohet në kuadër të projektit: STEMspresso lokal - Promovimi i grave në STEM nga të rinjtë për të rinjtë”, qëllimi i të cilit është të kontribuojë në...

read more

“Demokracia dhe Mendimi Kritik”

Nga Eranda Zorba-Studente Debatuese FSHS Mendimi kritik është një kusht i domosdoshëm për të krijuar qytetarin e pavarur që imagjinojmë në një demokraci të vërtetë. Ai është si një fëmijë i vogël që vazhdimisht bën pyetje, kërkon, vëzhgon, eksperimenton, çon në...

read more

Aksionet send apo e drejtë?

Nga Endi Kalemaj- Student Debatues FDUT Aksioni  i cili tregon pjesëmarrjen në shoqëri, është lirisht i transferueshëm e shpesh përfaqësohet edhe me dokumente përkatës si cerftifikata e cila vërteton pronësinë e aksionit. Aksioni përfaqëson ndarjen e kapitalit të...

read more

“Emancipimi i të perceptuarit ndryshe ndaj jetës universitare, studentore dhe tregut të punës”-Iniciativat e të rinjve shkodranë në mbështetje të zhvillimit të Universitetit të Shkodrës

*Ky artikull është pjesë e temave të diskutimit gjatë aktivititetit të zhvilluar më 09/03/2022 në Shkodër në kuadër të projektit “Nga Fjala tek Veprimi-Aktivizëm për punën rinore përmes inovacionit dhe krijimtarisë” që zbatohet nga SCiDEV në bashkëpunim me CCIS dhe...

read more

Kultura si katalizator diplomatik i marrëdhënieve mes shteteve

Marina Gjoka MSc Marrëdhënie Ndërkombëtare (SCiDEV) Kurrë më shumë se sot nuk është tentuar për një kontakt kaq të madh midis shteteve që janë aktorët kryesorë ndërkombëtarë. Ata tentojnë të përdorin gjithë mjetet e mundshme për të siguruar një imazh sa më pozitiv në...

read more

Dixhitalizimi , individi dhe e drejta!

Petrina Broka- Fakulteti i Drejtësisë/ Universiteti i Tiranës Fjala dixhitalizim gjatë këtyre viteve të fundit ka filluar të përdoret gjithnjë e më shumë, në mbarë botën, ashtu edhe në shoqërinë shqiptare, në drejtim të fushave të ndryshme. Në përpjekje për ta...

read more

Domosdoshmëria e një qasjeje të re në arsim

Klajdi Logu- Universiteti Europian i Tiranës Ambicia për tu arsimuar, për të zotëruar një diplomë universitare dhe për të ushtruar një profesion mbetet motori i atyre që ndjekin shkollën çdo ditë dhe kontribuojnë gjithashtu në peisazhin arsimor në vend. Duke qenë se...

read more

Pse largohen të rinjtë nga Shqipëria-Studim IOM

Studim IOM-Ky artikull është marrë nga Amfora Të dhënat e një anketimi të fundit tregojnë se arsyet kryesore që shqiptarët dhe kryesisht të rinjtë emigrojnë, janë vështirësitë për tu punësuar, pagesat e ulëta dhe shërbimi shëndetësor. Teksa shumica e të rinjve...

read more

“Çfarë lloj demokracie dhe çfarë lloj mediash kemi sot?”

Eranda Zorba, FSHS UT Sot pjesë e fjalorit tonë të përditshëm janë fjalë si demokracia, dialogu, polemika, votimi etj., por a ka dialog dhe demokraci? Në botën e sotme të shpejtësisë, mungesës së kohës së lirë, presionit dhe trysnise se gjithanshme sociale   pyetja që...

read more

Harta e re e Gjyqësorit

Endi Kalemaj - Student Debatues FDUT Si fillim pa u realizuar një ligj në zbatim 2016 në lidhje me vetingun e gjyqtarëve dhe prokurorëve hidhet një ide e re dhe çuditërisht pranohet dhe bihet dakort pa menduar për pasojat! Problemin të cilin e nxori vetingu po...

read more

Çfarë është liria?

Kostandino Rroga - Student Debatues FDUT Liria është një gjendje subjektive dhe abstrakte, e cila në mënyrë elastike ka evoluar në faza të ndryshme gjatë historisë së njerëzimit. Mungesa më e lartë e lirisë njerëzore gjendet në sistemin shoqëror skllavopronar ku...

read more

Rreth tatimi mbi të ardhurat

Endi Kalemi, student debatues, Fakulteti i Drejtësisë, Universiteti i Tiranës Tatimi mbi të ardhurat zë një peshë të konsiderueshme në sistemin tonë tatimor,prandaj rëndësia e mirëmenaxhimit të tij është e pamohueshme.Me gjithe ndryshimet e pervitshme që i janë bërë...

read more

Çfarë i sfidon të rinjtë sot?

Iris Beqiri, debatuese, Debati Rinor për Integritetin Të rinjtë në një shoqëri demokratike mendohen si grupmosha më e favorizuar nga një sërë faktoresh. Rrethanat politike, sociale dhe ekonomike mund të jenë më të mira se 30 apo 50 vite më parë, por kjo nuk është...

read more

Tre vjet nga lëvizja studentore

Marlin Muca, Debati Universitar Edicioni I dhe II Dhjetori i këtij viti i gjeti shumë prej nesh në vorbullën e kujtimeve të dhjetorit të kaluar, me gjithë entusiazmin, frikërat, solidaritetin, përcarjen dhe gjithë mishmashin e emocioneve njerëzore që krijoi ai bashkim...

read more

Tavani prej qelqi në një shoqëri me dy gjini

Elam Isufi, Studente e Debatit Universitar Edicioni III, Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë Ndjesitë, eksperiencat, opinionet personale mbi tavanin prej qelqi, labirintin dhe vështirësitë apo sfidat për të ecur përpara ndikuar nga përkatësia gjinore. Lindur dhe...

read more

Çfarë duhet të dinë të rinjtë për komunikimin në publik

Dr. Holta Heba, Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë Të rinjtë që zgjedhin të përqafojnë komunikimin publik janë të vetëdijshëm për përgjegjësinë dhe përpjekjet që kërkon ky proces. Publiku nuk është homogjen. Ne njerëzit pavarësisht se të ngjashëm në lloj, ndodh të...

read more

Përse ikin masivisht të rinjtë?

Marina Gjoka, MSc.Marrëdhënie ndërkombëtare, SCiDEV Valët migratore kanë shoqëruar njerëzimin që në nisje të tij dhe do ta shoqërojnë atë për një kohë të gjatë dhe këtu nuk bën përjashtim as vendi ynë. Që në antikitet lëvizjet e mëdha kanë shoqëruar qytetërime të tëra...

read more

Potenciale që krijojnë ndryshim

Prof. Asoc. Dr. Nevila Xhindi “Demokracia nuk është synim, ajo është rrugë; ajo nuk është arritje, por një proces... Kur e kuptojmë këtë, dhe fillojmë të jetojmë demokracinë, vetëm atëherë do të kemi demokraci.“ (Mary Parker Follet (1918), The New State, f. 58)...

read more

Rinia nuk është garanci për ndershmëri politike

Marlin Muça, student debatues Zhgënjimi ndaj kësaj klase politike shoqërohet me paradigmën e famshme se politikës i duhen fytyra të reja. Njerëz të rinj në moshë, të papërlyer me forcat politike tradicionale, e për rrjedhojë të paprekshëm nga rrebeshi  I akuzave të...

read more

Inteligjenca artificiale mike apo armike e njeriut?

Eranda Zorba, studente debatuese Guy Almes ka thënë: “Ekzistojnë 3 lloj vdekjeje në këtë botë: vdekja e zemrës, vdekja e trurit dhe të qenit jashtë rrjetit.”  Një pohim që ilustron figurën e njeriut modern sot, i cili ka zgjedhur të braktis botën reale dhe të jetojë...

read more

Zgjedhjet në Kosovë, një shëmbull i mirë për Shqipërinë!

Dr.Elda Zotaj, mentore dhe pedagoge, UAMD Kosova ja doli të realizonte një proces zgjedhor shëmbullor. Kompromiset politike të establishmentit të vjetër në dëm të vullnetit të qytetarëve u refuzuan në zgjedhjet e 14 shkurtit 2021. Maturia e treguar nga administrata...

read more

Integriteti si një vlerë e çmuar

Petrina Broka, mentore dhe pedagoge, Fakulteti i Drejtësië, Universiteti i Tiranës Jemi gati 12 muaj nga ardhja zyrtarisht e virusit Covid 19 edhe në vendin tonë. Sigurisht, që për të gjithë ne përballja me realitetin e ri, që ky virus solli, nuk ishte e njëjtë. Por,...

read more

Indvidi përballë shoqërisë teknologjike

Klajdi Logu, pedagog UET dhe mentor në debatin universitar për integrimin Sistemi komunikues, për dekada me rradhë ka luajtur rolin kryesor në zhvillimin e shoqërive, sepse ai afekton në mënyrë të drejtpërdrejtë jetën dhe veprimtarinë e anëtarëve të shoqërisë....

read more

“COVID-19 dhe të rinjtë si oksigjen për Shqipërinë”

Prof. Asoc.Dr. Nevila Xhindi, mentore dhe trajnere për angazhimin e të rinjve në debatin universitar për integrimin Emergjenca shëndetësore e shkaktuar nga epidemia e COVID-19 dhe ndikimet e saj ekonomike dhe shoqërore i kanë ndërprerë pothuajse të gjitha aspektet e...

read more
Përdorimi i mjeteve digjtiale për aktivizëm

Përdorimi i mjeteve digjtiale për aktivizëm

U zhvillua sot trajnimi i tretë i serive të programit për ngritjen e kapaciteve, me Dr. Fabian Lashi. Studentët pjesëmarrës thelluan njohuritë mbi disa nga mjetet digjitale më të përshtatshme për aktivizëm, nisur dhe nga situata e krijuar për shkak të pandemisë...

Youth Debate: A call to Integrity

Youth Debate: A call to Integrity

The event was co-organized by SCiDEV and Liburnetik Organization, supported by the Embassy of the Netherlands in Albania. This debate was part of the #WeekofIntegrity 2020, hosted by ICC-International Chamber of Commerce in Albania. Watch the video and find out how...