Blog

Analiza dhe Diskutime…

^

Analizë

^

Diskutime

^

Informacion

^

Komunikim

^

Akademia

^

Studentët

^

Universiteti

Çfarë i sfidon të rinjtë sot?

Iris Beqiri, debatuese, Debati Rinor për Integritetin Të rinjtë në një shoqëri demokratike mendohen si grupmosha më e favorizuar nga një sërë faktoresh. Rrethanat politike, sociale dhe ekonomike mund të jenë më të mira se 30 apo 50 vite më parë, por kjo nuk është...

read more

Tre vjet nga lëvizja studentore

Marlin Muca, Debati Universitar Edicioni I dhe II Dhjetori i këtij viti i gjeti shumë prej nesh në vorbullën e kujtimeve të dhjetorit të kaluar, me gjithë entusiazmin, frikërat, solidaritetin, përcarjen dhe gjithë mishmashin e emocioneve njerëzore që krijoi ai bashkim...

read more

Tavani prej qelqi në një shoqëri me dy gjini

Elam Isufi, Studente e Debatit Universitar Edicioni III, Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë Ndjesitë, eksperiencat, opinionet personale mbi tavanin prej qelqi, labirintin dhe vështirësitë apo sfidat për të ecur përpara ndikuar nga përkatësia gjinore. Lindur dhe...

read more

Çfarë duhet të dinë të rinjtë për komunikimin në publik

Dr. Holta Heba, Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë Të rinjtë që zgjedhin të përqafojnë komunikimin publik janë të vetëdijshëm për përgjegjësinë dhe përpjekjet që kërkon ky proces. Publiku nuk është homogjen. Ne njerëzit pavarësisht se të ngjashëm në lloj, ndodh të...

read more

Përse ikin masivisht të rinjtë?

Marina Gjoka, MSc.Marrëdhënie ndërkombëtare, SCiDEV Valët migratore kanë shoqëruar njerëzimin që në nisje të tij dhe do ta shoqërojnë atë për një kohë të gjatë dhe këtu nuk bën përjashtim as vendi ynë. Që në antikitet lëvizjet e mëdha kanë shoqëruar qytetërime të tëra...

read more

Potenciale që krijojnë ndryshim

Prof. Asoc. Dr. Nevila Xhindi “Demokracia nuk është synim, ajo është rrugë; ajo nuk është arritje, por një proces... Kur e kuptojmë këtë, dhe fillojmë të jetojmë demokracinë, vetëm atëherë do të kemi demokraci.“ (Mary Parker Follet (1918), The New State, f. 58)...

read more

Rinia nuk është garanci për ndershmëri politike

Marlin Muça, student debatues Zhgënjimi ndaj kësaj klase politike shoqërohet me paradigmën e famshme se politikës i duhen fytyra të reja. Njerëz të rinj në moshë, të papërlyer me forcat politike tradicionale, e për rrjedhojë të paprekshëm nga rrebeshi  I akuzave të...

read more

Inteligjenca artificiale mike apo armike e njeriut?

Eranda Zorba, studente debatuese Guy Almes ka thënë: “Ekzistojnë 3 lloj vdekjeje në këtë botë: vdekja e zemrës, vdekja e trurit dhe të qenit jashtë rrjetit.”  Një pohim që ilustron figurën e njeriut modern sot, i cili ka zgjedhur të braktis botën reale dhe të jetojë...

read more

Zgjedhjet në Kosovë, një shëmbull i mirë për Shqipërinë!

Dr.Elda Zotaj, mentore dhe pedagoge, UAMD Kosova ja doli të realizonte një proces zgjedhor shëmbullor. Kompromiset politike të establishmentit të vjetër në dëm të vullnetit të qytetarëve u refuzuan në zgjedhjet e 14 shkurtit 2021. Maturia e treguar nga administrata...

read more

Integriteti si një vlerë e çmuar

Petrina Broka, mentore dhe pedagoge, Fakulteti i Drejtësië, Universiteti i Tiranës Jemi gati 12 muaj nga ardhja zyrtarisht e virusit Covid 19 edhe në vendin tonë. Sigurisht, që për të gjithë ne përballja me realitetin e ri, që ky virus solli, nuk ishte e njëjtë. Por,...

read more

Indvidi përballë shoqërisë teknologjike

Klajdi Logu, pedagog UET dhe mentor në debatin universitar për integrimin Sistemi komunikues, për dekada me rradhë ka luajtur rolin kryesor në zhvillimin e shoqërive, sepse ai afekton në mënyrë të drejtpërdrejtë jetën dhe veprimtarinë e anëtarëve të shoqërisë....

read more

“COVID-19 dhe të rinjtë si oksigjen për Shqipërinë”

Prof. Asoc.Dr. Nevila Xhindi, mentore dhe trajnere për angazhimin e të rinjve në debatin universitar për integrimin Emergjenca shëndetësore e shkaktuar nga epidemia e COVID-19 dhe ndikimet e saj ekonomike dhe shoqërore i kanë ndërprerë pothuajse të gjitha aspektet e...

read more

“Sëmundja” e të rinjve

Kristaq Ciko, Universiteti i Vlorës, pjesëmarrës në debatin universitar për integrimin Dëgjojmë shpesh në përditshmërinë tonë të mbushur me gjithëfarësoj lajmesh, dy lajme që dallojnë prej simotrave të tyre, jo aq për nga përmbajtja, por më shumë nga fakti se janë të...

read more

15  ngjarje politike të rëndësishme nga 2020

nga Iris Beqiri -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Viti 2020 ishte ndër më të vështirët në shumë aspekte. 2020-ta solli një sërë ngjarjesh të pakëndshme në të gjithë botën, të të gjitha llojeve. Gjithashtu, u shënua recesioni më i thellë...

read more

 “COVID 19 një Mënyrë e re të Menduarit dhe Vepruarit”

Dr. Erida Curraj, WeWomen Network --   "There is no limit to what we, as women, can accomplish." Michelle Obama   WeWomen është një iniciativë relativisht e re që ka për qëllim të frymëzoj vajza dhe gra, për mbështetje, rrjetëzim dhe fuqizim në rrugën që ato kanë...

read more

Partitë politike – Cjapi mish e dhia tavë

ANA LENA – Fakulteti i Drejtësisë, Universiteti i Tiranës,   *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Poeti vlonjat Ali Asllani jetoi në vitet 1884-1966 dhe kur lexon poezitë e tij habitesh se si vargjet i qëndrojnë ende me besnikëri të pashoqe...

read more

UNË,TI dhe korrupsioni.

Ilir Brasha -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity”Korrupsioni është një plagë që ka vrarë dhe po vret çdo shtet anë e mbarë botës. Nëkëtë mënyrë dhe në një pozicion relativisht JO të favorshëm gjendet edhe Shqipëria.Shqipëria sipas raportit të...

read more

Rëndësia e debatit në shoqërine tonë

Nga Besart Bebja -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Debati, një klas i veçantë arti, arti i të folurit, një sjellje e cila duhet me patjetër të përvetësohet nga e gjithë shoqëria. Ku ka më mirë se sa të jemi të aftë të komunikojmë me një palë...

read more

Të dish apo të dish shumë?

Nga Erti Poka -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Nuk e ndjej se na duhet shumë të pyesim “të dish apo të kesh”, por e ndjej se duhet të pyesim “sa është e nevojshme të dish?” Ne do dimë gjithmonë pak, në krahasim me çfarë është e mundur të...

read more

Debat + Aftësi Komunikuese = Vlera Integriteti?!

Nga Florinda Gjypi -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Sot dua të ndalem në dy terma që unë besoj shumë (por pranoj dhe kundërargumenta) që luajnë rol parësor në zhvillimin e integritetit të një individ. Por si fillim, lejomëni t'i përkufizoj...

read more

Nise nga Ti…

Nga Klea Meça -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Edukatë, kulturë, ndershmëri, karakter, komunikim, dije, përmirësim... Shpesh herë kemi dëgjuar për këto e shumë të tjera, të cilat përmblidhen me fjalën VLERA. Kur i lexon duken kaq të bukura...

read more

Përrallë nga e Kaluara

Nga Valentin Nina -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Ka diçka shumë familjare në filmin kryevepër, ‘Përrallë nga e Kaluara’ të Dhimitër Anagnostit. Shumë skena përjetohen apo sjellin kujtime të ndryshme për çdo njeri, lexues të këtij artikulli...

read more

Votim mbi viktimën e emëruar INTEGRITET

Nga Anxhela Xhaka --- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Është thellësisht në natyrën e individit të sotëm, pre e një kulture pseudo intelektuale dhe komerciale, të përdor një fjalor mbresëlënës nga ana fonetike dhe prejardhja etimologjike. Kjo...

read more

Teknologjia: pro apo kundër  korrupsionit?

nga Iris Beqiri  -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Korrupsioni është një problem shqetësues në shoqëri. Korrupsioni krijon pabarazi dhe varfëri, dobëson ekonominë dhe demokracinë. Shumë elementë ndikojnë në këtë fenomen dhe një prej tyre...

read more

Debati dhe shoqëria shqiptare

nga Andri Ferati -- *Seri artikujsh blog “Youth Debate: A call to integrity” Pavarësisht logjikës popullore që priret t’i qëndrojë larg debatit,duket se ai na shoqëron ngado.Na thuhet t’i ruhemi e t’i largohemi a thua se është një rrezik vërtet I madh për ne,e...

read more

Protesta ne kohe pandemie, zgjedhje apo zgjidhje?

Renis Bakalli  -- 8 dhjetor 1990. Protesta që shënoi fillimin e një transformimi te ri. Protestë revolucionare. Qëllimi? Shembja e sistemit dictatorial. Slogani? ‘’E duam Shqipërinë si gjithë Evropa’’. Pjesëmarrës? Studentë e shoqëeri civile. Produkti? Rrëzimi I...

read more

Pse pas 30 vitesh thirret sërish “Poshtë Diktatura”

Marlin Muça, Student i Fakulteti të Drejtësisë, UT -- Ajo që po ndodh këto ditë në rrugët e Tiranës është një motërzim i përkryer i asaj që ndodhi 30 vite më parë. Forca speciale që ndjekin të rinjtë e Tiranës nëpër hyrje pallatesh, gaz lotsjellës, shkopinj gome, ujë...

read more

Korrupsioni dhe mjetet digjitale për luftimin e tij

Përgatiti: Marime Gjoka -- Të gjithë ne  me siguri pranojmë që korrupsioni është një plagë për mirëfunksionimin eshtetit ligjor. Për të ditur pse e luftojmë atë dhe cilat janë metodat, së pari sipas meje  duhet të dimë origjinën e fenomenit. Korrupsioni është po aq i...

read more

A është Europa Islamofobe?

Brikena Lena, Fakulteti i Drejtësisë, Universiteti i Tiranës --   [1]Islamofobia është një term që përshkruan armiqësinë irracionale, frikën, ose urrejtjen për islamin, myslimanët dhe kulturën islame si dhe diskriminimin e këtyre grupeve ose të individëve brenda...

read more

PPP – Mjet për klientelizmin politik

Ana Lena, Studente FEUT Raportet vjetore te institucioneve zyrtare, vendase dhe të huaja, por edhe analizat investiguese të bëra nga qendra të ndryshme të gazetarisë cilësore, tregojnë se në disa raste proceduarat e tenderimit në Shqipëri shërbejnë jo vetëm për...

read more

Shqipëria përballë Bashkimit Europian: Një raport qytetërimor

  Marlin Muça -- Në vitet që pasuan rënien e Murit të Berlinit, një Europë e re u përvijua në zemrat e mendjet   e qytetarëve  që dikur sundoheshin nga grushti i eger i  përtej perdes së hekurt. Ëndrra e një Europe të bashkuar ekonomikisht   ishte synim i të dyja...

read more

Erasmus+, Rrugëtimi Drejt Integrimit.

Nga Erida Curraj -- Oficer Programi Zyra Kombëtare Erasmus+     Të flasësh për ERASMUS dhe impaktin e tij në integrimin europian nuk mundesh pa njohur dinamikën e zhvillimit të saj historik. Shumë prej studimeve mbi programin Erasmus (nga Corrad 201, Sauzet,...

read more

Risitë e Programit të ri Erasmus+ (2021-2027)

Nga Erida Curraj -- Oficer Programi Zyra Kombëtare Erasmus+     Duke filluar nga viti 2018, Erasmus + është bërë instrumenti kryesorë për ta bërë Zonën Evropiane të Arsimit (European Education Area) një realitet deri në vitin 2025. Gjatë tre dekadave të...

read more

Rëndësia e trajnimit të studentëve

Dr. Dorina Gjipali, Universiteti “Luarasi” --     Më trego dhe unë harroj. Më mëso dhe mbaj mend. Më përfshij dhe mësoj.   Benjamin Franklin   Projekti “Debati universitar per integrimin” në edicionin e dytë të tij kalon nga fjala tek veprimi dhe do të...

read more